…helt ok att Israel existerar, förutsatt att det ‘judiska’ försvinner?

Fredrik Segerfeldt tog sig tid att läsa mitt inlägg och bemöta det. Det tackar man för.

“Jensen har missuppfattat mitt argument helt och hållet. Det har ingenting med det specifikt judiska att göra. Jag är generellt skeptiskt inställd till etniska stater, som identifierar sig inte utifrån en konstitution, ett knippe regler för en civil relation mellan medborgare och stat, utan utifrån etnicitet.

Nej, Fredrik, jag har inte missförstått ditt argument, inte på något sätt eller vis.

Faktum kvarstår att du ställer dig kritisk till en nationalstats legitimitet på grundval av vad du uppfattar som dess definierade etnicitet. Att du samtidigt ställer dig generellt kritisk till nationalstater, i gemen, grundade på etnicitet – som exempel nämner du Rhodesia när det fortfarande existerade och styrdes av en vit minoritet1* – förändrar inte de rasistiska/antisemitiska inslaget i din hållning. Det vidgar det hela, ger det större omfattning, inte tvärtom. Din skepticism är grundad på hur etnicitet definierar en särart som i sin tur definierar ‘enheten’ nationalstat. För dig är det helt ok att Israel existerar, förutsatt att det ‘judiska’  inslaget upphör att finnas med i bilden. För dig är det av underordnad betydelse vad Israel gör som nationalstat, bara etniciteten upphör. Jag är ledsen, Fredrik, men det förstärker bara min uppfattning om din antisemitism och hur mycket av dig den omfattar.

1*(Rhodesia är ett intressant val av exempel, med tanke på att både höger- och vänsterradikaler, näst efter att jämföra Israel med Nazi-Tyskland, formligen älskar att jämföra Israel med Sydafrika under apartheidtiden, jag antar att de likaväl skulle kunna använda Rhodesia för sina syften).

Han sätter helt enkelt likhetstecken mellan antisionism och antisemitism. Det är orimligt.

Detta påstående  är grovt vilseledande, eftersom det förutsätter att Fredrik Segerfeldt och jag menar samma sak när vi talar om ‘sionism’, ‘antisionism’ och ‘antisemitism’. Det har inte klarlagts.

Definiera sionism, Fredrik, så att en definition av antisionism är möjlig.

Jag kan ge dig en hjälpande hand:

‘Antisemitism’ kan enligt min uppfattning (och det ärt faktiskt den gängse definitionen) bara betyda EN sak: ‘fördomar om/ fientlighet och/eller hat gentemot och/eller  särbehandling av judar och det judiska pga etnisk särart.

‘Antisionism’ kan definieras på många sätt, helt beroende på vem du talar med, men generellt sett menas med antisionism ‘ett förnekande av staten Israels rätt att existera och en önskan att ‘upplösa’ Israel som nationalstat och/eller ersätta den med en Palestinsk/Arabisk nationalstat’ eller ‘ett förnekande av staten Israels religiösa och kulturella legitimitet’. Ingen av dessa definitioner av antisionism är antisemitiska, eftersom de vänder sig mot nationalstaten Israel, inte mot judar eller det judiska.

Sedan försöker Jensen ge mig en läxa i antisemitisk historia. Orsaken är att jag hävdat att den antisemitism som finns i muslimska invandrargrupper i grunden skiljer sig från den europeiska varianten. Det gör den. Av just de skäl som Jensen visar: sekel efter sekel av religiöst drivet judehat i Europa.

Ja, Fredrik, du behövde den läxan och du kan gärna läsa den en gång till, för du har inte lyssnat ordentligt.

Antisemitism i Europa var inte i första hand religiöst motiverad. Sanktionerad av Kyrkan, ja – och Luther t.ex drevs absolut av religiösa motiv, men från Spanien till Ryssland drevs judehatet av politiska och ekonomiska motiv, även om Kyrkan tillhandahöll religiöst färgade verktyg.

Det finns ingen specifik ‘muslimsk antisemitism’ Jag kan inte komma ifrån att du låter lite som att du, trots medgivandet att antisemitismen i muslimska länder är avskyvärt, inte tar det på fullt så stort allvar som det Europeiska – däremot har du rätt i aversionen mot de kristna traditionellt och historiskt varit större i den muslimska världen – och det av religiösa OCH politiska skäl.

Eftersom judar av hävd inte missionerade och av hävd inte tog till vapen annat än i självförsvar, utan snällt betalade de speciella skatter de var pålagda för att de var judar, utgjorde de inte ett hot i t.ex det Ottomanska rike,t på samma sätt som de kristna. Men det betyder inte att det är ett annat slags antisemitism.

Det är samma skit hela vägen från Agadir till  Moskva.

Annonser

Om Henric C. Jensen

I live in Sweden with my wife, in a world very much inhabited by the beings and concepts of my writing. Born in the 60's I blatantly refuse to grow up and am helped in this by my Autism and ADHD. Who am I? What am I about? Why am I here? My life is dedicated to Tikkun Olam - Mending The World - if need be one being at a time. I don't have time for stupidity, I have no patience with arrogance, false humility or hypocrisy. I believe that G-d, the Creator of all there is, meant us to be His hands, eyes and voice to each other in Life. That is the Task we have been Charged with, and that is what we are here to do. It doesn't matter to me what Path you choose to this on, as long as that is what you are doing.
Det här inlägget postades i Antisemitism, Israel och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s