Ta debatten istället för att censurera!

Om verk av detta slag ska beredas plats på våra offentliga institutioner är en svår fråga. Jag anser att de inte ska det. Men svenska liberaler verkar se det som en liberal självklarhet att bereda plats för antisemitism. Erik Svansbo: Liberaler blundar för antisemitismen.

Problemet med en växande antisemitism i Sverige är inte att den bereds utrymme, på t.ex bibliotek, eller att den fortplantar sig som ogräs bland såväl svenska vänsterradikaler som högerradikala muslimer, utan att den inte bemöts på ett sakligt sätt. Den får hänga på väggar och skandera på torg oemotsagd, utan analys eller vettig belysning från vare sig politiskt eller kulturellt håll.

Förmodligen för att man tror at om man ignorerar den, försvinner den, som troll på internet. Eller så för att det kulturella och politiska etablissemanget har blivit gammalt och trött.

Det hjälper inte att neka vänsterradikaler eller högerradikaler tillträde till det offentliga rummet – det ger dem bara ‘martyrstämpel’ och stärker deras politiska och intellektuella ställning hos de mindre allmänbildade. Det är lönlöst att argumentera med dessa personer, de befinner sig inte i debatten för att utbyta åsikter eller lära sig något. Deras syften är rent propagandistiska.

Däremot fungerar det alldeles utmärkt att argumentera mot deras argument. Alltså, istället för att censurera antisemitiska uttryck och värderingar, ska man ta debatten med dessa – inte personerna som ger luft åt dem, de njuter alldeles för mycket av uppmärksamheten – utan  med värderingarna och uttrycken.

I fallet med utställningen in Norrköping och Stockholm hade det alltså varit på sin plats att vid sidan av utställningen ha antingen en parallell utställning in vilken antisemitismen belysts på ett sätt som bemött de antisemitiska inslagen, eller plats för ett Tv-sänt debattforum i anknytning till utställningen, som inte fokuserat på Israel och/eller Palestina utan på just antisemitismen och de värderingar som ligger till grund för den.

Yttrandefrihet handlar ytterst om varje människas rätt att uttrycka sin åsikt och att bli hörd – men med den friheten kommer också ett ansvar, och det är där Lagen om hets mot folkgrupp kommer insamtidigt som jag har rätt att ge uttryck för min uppfattning har jag också rätt att ta konsekvenserna av att jag med mina yttranden möjligen kränker någon annans rätt till frihet från verbala och fysiska attacker grundat på deras etnicitet.

Annonser

Om Henric C. Jensen

I live in Sweden with my wife, in a world very much inhabited by the beings and concepts of my writing. Born in the 60's I blatantly refuse to grow up and am helped in this by my Autism and ADHD. Who am I? What am I about? Why am I here? My life is dedicated to Tikkun Olam - Mending The World - if need be one being at a time. I don't have time for stupidity, I have no patience with arrogance, false humility or hypocrisy. I believe that G-d, the Creator of all there is, meant us to be His hands, eyes and voice to each other in Life. That is the Task we have been Charged with, and that is what we are here to do. It doesn't matter to me what Path you choose to this on, as long as that is what you are doing.
Det här inlägget postades i Antisemitism, Yttrandefrihet och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s