A Perfect Guide anything but perfect…

Hugo Rehnberg, jag kan förstå att du förmodar din modeskribent vet vad hon talar om, men, snälla, när du nu inte själv vet något om saken, uttala dig inte som om du visste, bara för att någon du tror på veta säger saker.

Karin Winther gör så många fel i sin lilla artikel om ”den kungliga stilen” att det är upprörande att läsa.

1) Hertiginnan av Windsor var inte en kunglighet.
Dessutom, om Princessan Grace (inte Grace Kelly, i en artikel om den kungliga stilen) räknas inte för ”hon var en stilikon längt INNAN hon gifte sig in i Monacos kungafamilj (vilket altså inte ens finns – det är Monacos FURSTEfamilj) räknas då inte hertiginnan av Windsor heller, för hon var också en stilikon långt INNAN hon gifte sig. När princessan Grace räknas ut pga detta, känns det märkligt, att princessan Diana räknas ut pga hon blommade ut some en mode- och stilikon EFTER hon hade gift sig in i Englands kungafamilj.

2) Mode, stil och brand är tre olika saker. Att ”den kungliga stilen” är klassisk och rätt så formell, betyder inte att den är ”tråkig, pryd och monoton”. Att en modeskribent gör det mistaget är oförlåtligt. Speciellt, när i samma nummer beundras det ”könsblandat mode” och ”40-tals ladyn”.
(Vem än valde bilderna till den artikeln är en idiot – kanske Karin Winther igen?
Lisa Fonssagrives är en legend, men just det där bilden om henne, halvnaken vid spegeln, är inte på något sätt representative om henne eller 40-talsstil.
Bilden på hertiginnan av Windsor är från 1940. Inte representativ för 40-talet. Också, när man tänker att hon var på tiden när bilden togs hustru till Bahamas guvernör, och spenderade lättsinnigt sin makes pengar i USA för att bland annat köpa mode.
Lanvin höstkollektion 2009!!! På vilket sätt är HÖST TVÅ ÅR SEDAN relevant till VÅR OCH SOMMAR NU?)

Exempel på moderna kungligheter Karin Winther hade kunnat nämna, men inte nämnde är prinsessorna Victoria, Madeleine, Mette Marit, Mary, Marie, Maxime, Laurentien, Letizia, Beatrice, Eugenie, Mathilde, Tessy, Alexandra, Caroline and Stephanie. Orsaken till att Karin Winther inte nämnde en enda av dessa riktiga kungligheter är antingen den att hon tycker de är alla tråkiga – eller att hon inte vet de finns. Jag gissar på det senaste, för dessa kvinnor är verkligen inga modehaverister.

Prinsessan Letizia var en stilikon redan innan hon blev en prinsessa, men hon har inte glömt eller slutat klä sig väl.
Prinsessan Mette Marit gjorde H&M populär i hela världen. Inte att H&M vore ett tecken av moderiktighet, men att kvinnor tyckte om hennes stil och tog efter… och det är det som är mode, det kvinnor faktiskt har på sig, och inte det vad några snorkiga själv-utnämnda fashionistor tycker de ska ha på sig. Och hon blir bara bättre med åren.
Jag skäms inte när jag tittar på våra svenska sessor. Jag tycker de är vackra, stiliga och moderiktiga unga kvinnor.
Givetvis de klär sig inte som Lady Gaga, men vem gör det? Inte Karin Winther i alla fall…

Marie Antoinette och Elizabeth I är de enda kungligheter Karin Winther tycker klädde sig väl före 1900-talet. Vad? Jo, visst, det har ju inte gjorts några andra historiska filmer om kungligheter det senaste tiden. Eller, om hon hade sett ”Victoria and Albert”, hon skulle förmodligen har nämnt Victoria också som en modeikon… eller kanske inte, för Victoria är epiteten av ”pryd, traditionstyngd och monoton” mode. Hon klädde sig ju bara i sorgdräkten efter Albert dog.
Ok, så hon har inte besökt livrustkammaren eller Nordiska Museets bestående modeutställningen heller. Inte kan man väl förvänta sig att en moderiktig ung tjej besöker museer? Ja, det kan man faktiskt, när den här unga tjejen försöker uttala sig om modehistoria, och det verkar att allt hon vet om modehistoria har hon läst från moderna modetidningar.

Här har vi kejsarinnan Sissi iklädd i Worth klänning. Men – jag förmodar Karin vet inte vem Sissi eller Worth var heller.

Nå… låt oss titta på Karin Winther själv.

Karin Winther själv klär sig i svart, och ”brukar köra på i princip samma look hela tiden” när det gäller smink och hår. ”lite halvlockigt hår och sotiga ögon”. Det låter bekant… var har jag sett det tidigare? Just det, Kate Middleton!

Hon pratar sig gärna blå om hertiginnan av Windsor. Ni vet, kvinnan som sade att en kvinna kan aldrig vara för rik eller för smal.

”Vad tycker du om det smala kroppsidealet?
– Det känns tråkigt, eftersom det är så ouppnåerligt. Size zero-grejen är helt vansinnig. Normen som har satts för unga tjejer idag genom magasin och tidningar som visar smala 12-åriga östeuropéer är inte vettig.”

Så Karin visste inte att den normen sattes redan 100 år sedan, bland andra av hennes egen stilikon… intressant.

Dessutom vet hon inte att ”det smala kroppsidealet” handlar inte om ”size zero”, utan size 38… De flesta kvinnor i Sverige har storlek 42, och om man är större, har man svårt att hitta kläder, speciellt moderiktiga, snygga kläder, som ser snygga på en också, och inte bara på dom trådsmala modeller och ”fashionistas”. Jag är 100% säker att Karin Winther är mindre, och ser inga problem med det.

Annonser

Om ketutar

Er... my husband told me that people visiting my blog would like to know something about me... Don't you find out things about me by reading my blog?
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s